LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Lupte intense în Bakhmut. Zelenski: „Rusia, în general, nu ține cont de oameni și îi trimite în valuri constante împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptelor nu face decât să crească”

  • Forțele rusești au efectuat atacuri continue asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, în încercarea lor de a face o breșă în defensiva ucrainiană în războiul care durează de un an.
  • Un oficial american anticipează mici câștiguri teritoriale pe termen scurt pentru Rusia.

Lupte intense în Bakhmut

Forțele rusești au efectuat atacuri continue asupra orașului Bakhmut din estul Ucrainei, în încercarea lor de a face o breșă în defensiva ucrainiană în războiul care durează de un an. Un oficial american anticipează mici câștiguri teritoriale pe termen scurt pentru Rusia.

Avioanele ucrainene au lansat trei lovituri asupra zonelor de concentrare a forțelor rusești, potrivit unei declarații a Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene de marți seară.

Bakhmut avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război.

„Cea mai dificilă parte, ca și înainte, este Bakhmut și luptele care sunt esențiale pentru apărarea orașului”, a declarat președintele ucrainean Zelenski în discursul său video de noapte.

„Rusia, în general, nu ține cont de oameni și îi trimite în valuri constante împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptelor nu face decât să crească”, a mai spus Zelenski.

O capturare a Bakhmut de către Rusia ar deschide calea pentru preluarea ultimelor centre urbane rămase în provincia industrială Donețk.

Copii ucraineni răpiți

Polonia va lansa în această săptămână o inițiativă comună cu Comisia Europeană pentru a da de urma copiilor ucraineni care au fost răpiți și duși în Rusia în timpul războiului din Ucraina, precum și pentru „a se asigura că cei responsabili sunt aduși în fața justiției”, potrivit presei locale.

Scopul este „de a „atrage atenția lumii asupra acestei probleme grave prin nivelul politic foarte înalt al acestei inițiative, la nivelul președintelui Comisiei Europene și al premierului polonez”, a declarat sâmbătă ministrul polonez al afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sęk.

Programul va implica „activități de investigare pentru a colecta dovezi specifice” ale răpirilor și „stabilirea unui mecanism care să permită soluționarea problemei” . Alte detalii vor fi anunțate la începutul acestei săptămâni, a adăugat ministrul.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, Kremlinul a fost acuzat de diverse agenții internaționale că deportează cu forța copiii ucraineni în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia. Agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, a acuzat Moscova că îi dă spre adopție unor familii rusești.

Deși numărul exact al copiilor duși cu forța în Rusia este necunoscut, iar estimările variază foarte mult, consilierul prezidențial al Ucrainei pentru drepturile copilului, Daria Herasymchuk, a raportat luna trecută că aproape 14.000 de copii ucraineni au fost răpiți.

La începutul acestui an, miniștrii de externe german și olandez au condamnat Rusia pentru ceea ce au numit o politică „crudă” și „inumană” care „destramă familii” .

The post LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Lupte intense în Bakhmut. Zelenski: „Rusia, în general, nu ține cont de oameni și îi trimite în valuri constante împotriva pozițiilor noastre, intensitatea luptelor nu face decât să crească” appeared first on Aleph News.

Previous post Iranul investighează otrăvirea a sute de eleve cu gaz toxic
Next post China şi Belarus cer negocieri de pace între Rusia şi Ucraina