LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 61. Antonio Guterres avertizează statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși/ Israelul anunță că va permite intrarea mai mult combustibil în Gaza

LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 61. Antonio Guterres avertizează statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși/ Israelul anunță că va permite intrarea mai mult combustibil în Gaza

LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 61. Antonio Guterres avertizează statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși/ Israelul anunță că va permite intrarea mai mult combustibil în GazaLIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 61. Antonio Guterres avertizează statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși/ Israelul anunță că va permite intrarea mai mult combustibil în Gaza

  • Antonio Guterres avertizează direct statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși.
  • Cabinetul de securitate al Israelului a fost de acord să permită un supliment „minim” de combustibil în Gaza.
  • Șeful ONU invocă un articol ONU rar folosit de zeci de ani pentru a cere membrilor să „evite o catastrofă umanitară”.

UPDATE ORA 3.00-Germania vrea ca UE să sancționeze extremiștii israelieni violenți

Germania dorește ca UE să ia în considerare sancțiuni împotriva extremiștilor israelieni responsabili de violențele din Cisiordania ocupată, afirmă un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Această propunere vine după ce, săptămâna aceasta, SUA au anunțat interzicerea vizelor pentru cei responsabili de creșterea numărului de atacuri împotriva palestinienilor din Cisiordania începând cu 7 octombrie.

Sebastian Fischer a declarat că Berlinul a salutat faptul că SUA „vor lua acum măsuri concrete sub forma unor restricții de intrare”.

Este „important să ducem această dezbatere mai departe și la nivel european”, a spus el, adăugând că Germania contribuie la discuțiile pe această temă înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE care va avea loc luni la Bruxelles.

UPDATE ORA 2.00-Senatul blochează un nou ajutor de securitate al SUA pentru Israel

Legislația care prevedea acordarea de noi ajutoare de securitate în valoare de miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina a fost blocată de membrii republicani ai Senatului american.

Aceștia insistă să obțină mai multe fonduri pentru un control mai strict al imigrației la granița SUA cu Mexicul înainte de a se acorda orice alt ajutor extern.

Acest lucru marchează o înfrângere semnificativă pentru președintele Joe Biden, care făcuse un apel pasionat către congresmenii republicani pentru a aproba pachetul suplimentar.

Erau necesare șaizeci de voturi pentru a începe dezbaterea proiectului de lege privind ajutorul în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Votul s-a desfășurat pe linie de partid, toți republicanii din Senat votând împotrivă. Senatorul Bernie Sanders, un independent care votează în general cu democrații, a votat, de asemenea, împotrivă. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la finanțarea „actualei strategii militare inumane” a Israelului împotriva palestinienilor.

UPDATE ORA 1.00-ONU afirmă că criza umanitară din Gaza este „una dintre cele mai grave

Lynn Hastings, șeful regional al ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că situația din Gaza este „probabil una dintre cele mai grave”, deoarece „oamenii sunt de fapt prinși în capcană”.

Ea a declarat pentru Jeremy Bowen, editorul internațional al BBC: „Nimeni nu are unde să se ducă în Gaza – nu poate ieși prin Egipt sau Israel. Ei sunt literalmente urmăriți din colț în colț de israelieni”.

Întrebată dacă s-a exercitat suficientă presiune internațională pentru rezolvarea crizei, ea a spus că ONU, statele membre și guvernul israelian au toate obligații.

Referindu-se la acuzațiile potrivit cărora ONU nu face suficient, Hastings a spus că depinde de guvernul israelian „să ne lase să facem suficient, iar în acest moment condițiile din Gaza nu ne permit să ne facem treaba și să oferim asistență umanitară”.

„Dar și statele membre au obligații. Există Consiliul de Securitate, toată lumea trebuie să se gândească la ce poate face, ce pârghii poate acționa pentru a se asigura că vom obține o încetare a focului, că ostaticii sunt eliberați și că vom găsi o soluție”, a adăugat ea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cabinetul de securitate al Israelului a fost de acord să permită un supliment „minim” de combustibil în Gaza „pentru a preveni un colaps umanitar și izbucnirea unor epidemii” în sudul teritoriului.

Într-o declarație, biroul premierului israelian afirmă că suma de combustibil va fi decisă de cabinet, în funcție de situația umanitară din Gaza, scrie BBC.

În același timp, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a reacționat acid la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului umanitar în Gaza și a reiterat apelurile pentru demisia acestuia.

„Astăzi, secretarul general a ajuns la un nou nivel moral scăzut”, a declarat el. El a adăugat că apelul la încetarea focului a fost „de fapt un apel pentru a menține domnia terorii Hamas în Gaza”.

The post LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 61. Antonio Guterres avertizează statele membre ale Consiliului de Securitate că sistemul umanitar din Gaza se poate prăbuși/ Israelul anunță că va permite intrarea mai mult combustibil în Gaza appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

SUA depun plângere pentru crime de război împotriva a patru membri ai armatei ruse. Aceștia  sunt acuzați că au torturat un american în timpul invaziei din Ucraina Previous post SUA depun plângere pentru crime de război împotriva a patru membri ai armatei ruse. Aceștia sunt acuzați că au torturat un american în timpul invaziei din Ucraina
LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 652. Republicanii din Senat blochează legea de finanțare care includea ajutoare pentru Ucraina și Israel Next post LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 652. Republicanii din Senat blochează legea de finanțare care includea ajutoare pentru Ucraina și Israel