LIVE UPDATE. 330 zile de invazie. Ucraina se află în fruntea agendei de la Davos. Dar unii se tem că sprijinul din partea mediului de afaceri a atins un nivel maxim
- Pe măsură ce războiul se apropie de prima aniversare, Ucraina rămâne foarte mult în centrul atenției.
- Liderii mondiali au profitat de fiecare ocazie pentru a-și reitera sprijinul pentru Ucraina.
- „Suntem implicați atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska.
Ultima dată când WEF s-a reunit în luna mai, se împlineau trei luni de la invazia rusă în Ucraina – un subiect care, în mod nesurprinzător, a dominat reuniunea. În acest an, pe măsură ce războiul se apropie de prima aniversare, Ucraina rămâne foarte mult în centrul atenției. Liderii mondiali au profitat de fiecare ocazie pentru a-și reitera sprijinul pentru Ucraina.
„Suntem implicați atât timp cât va fi nevoie”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, un refren care a fost ulterior reluat de cancelarul german Olaf Scholz, de senatorul american Joe Manchin și de ministrul suedez de externe Tobias Billström. Mai mulți membri ai delegației Congresului SUA au fost văzuți purtând la reverul lor insigne cu steaguri ale SUA și Ucrainei.
Vizibilitatea Ucrainei se extinde dincolo de centrul principal al forumului. Pe promenadă, principala arteră de circulație de la Davos, Casa Ucrainei transmite imagini de pe străzile din Herson, devastat de război. Casa Rusiei, care anterior era un punct de reper pe promenadă, nu se mai vede nicăieri. Nici oficialii ruși nu sunt prezenți.
Cu toate că Ucraina rămâne un element central al discursului orientat spre exterior de la Davos și în conversațiile dintre cei cu înclinații geopolitice, unii participanți la Davos au declarat pentru TIME că nu se poate spune același lucru și despre mediul mai corporatist al forumului. „Când ajungi la întâlniri cu actori corporativi, nu am avut experiența că Ucraina este principala preocupare de pe ordinea de zi”, a declarat pentru TIME secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard. „Există un sentiment din partea sectorului corporatist că au făcut ceea ce trebuia făcut pentru Ucraina.”
Multe companii, deși nu toate, și-au suspendat operațiunile din Rusia. Altele, cum ar fi Microsoft și Google, oferă ajutor umanitar în țară. Dar pentru ca războiul să se încheie cât mai curând, delegații ucraineni au declarat pentru TIME că au nevoie de mai mult sprijin din partea sectorului privat – și nu doar după ce războiul se va încheia. „Chiar avem nevoie ca sfârșitul și victoria să fie anul acesta”, spune deputatul ucrainean Alona Shkrum, menționând că nici Ucraina, nici partenerii săi nu își pot permite ca acest război să continue la nesfârșit. „Putem câștiga. Avem nevoie doar de mai multe arme și de mai multă apărare aeriană”.
Una este să donezi ajutor umanitar, alta este să finanțezi sisteme de arme defensive. Dar, după cum văd unii ucraineni, laptopurile donate pentru a sprijini educația copiilor ucraineni nu pot ajunge prea departe într-o țară care abia are electricitate, ca să nu mai vorbim de școli care pot fi protejate de bombardamentele rusești.
„Ar fi mai ieftin să cumpărăm sistemele de apărare antiaeriană și să închidem cerul decât să reconstruim mai târziu”, spune deputatul ucrainean Oleksandra Ustinova, care conduce comisia specială temporară a Ucrainei pentru controlul armelor. Dar este de înțeles, adaugă ea, „întreprinderile nu vor să se implice în această problemă”.
Delegația ucraineană nu este singura care a ridicat problema războiului la Davos. Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, primul reprezentant din Belarus care a participat la WEF în ultimele trei decenii, și-a petrecut ultimele zile reamintindu-le participanților că crizele din țara sa natală și din Ucraina sunt interconectate. „Belarusul este acum trecut cu vederea, noi simțim acest lucru”, a declarat Tsikhanouskaya pentru TIME, menționând că atât timp cât dictatorul belarus și aliatul Kremlinului, Alexander Lukașenko, rămâne la putere și atât timp cât Minskul continuă să găzduiască soldați ruși pe teritoriul său, „va exista o amenințare constantă pentru vecinii noștri”.
The post LIVE UPDATE. 330 zile de invazie. Ucraina se află în fruntea agendei de la Davos. Dar unii se tem că sprijinul din partea mediului de afaceri a atins un nivel maxim appeared first on Aleph News.